Run Belize

Vandaag 7 weken heb ik mijn eerste marathon uitgelopen. Als het goed zit ben ik nu aan het nagenieten, met een cocktail in de hand, op een tropisch strand. En het is allemaal de schuld van mijn broer.

In december kan je in Placencia Belize de End of the World Marathon (of halve marathon) lopen. Wellicht één van de meest platte marathons in de wereld, het tropisch klimaat neem je er maar bij. Placencia ligt in het puntje van een klein schiereiland. Door dat klein schiereiland loopt 1 baan van iets meer dan 20 km. Als je weet dat een marathon ongeveer 42 km is, dan ken je het parcours meteen.

Mijn broer, die een paar jaar geleden naar Placencia verhuisde met zijn gezin, was ergens dit jaar beginnen lopen. Geen idee hoe het dan van daar gegaan is maar iemand heeft iemand uitgedaagd. Of er is al lachend iets gezegd over meedoen aan de marathon, of hij heeft ons vader uitgedaagd, of misschien omgekeerd. Ons vader had alleszins beslist om dit jaar in Belize de End of the World Marathon te lopen.

Of ik ook niet wou mee gaan? Ik ben nog niet tot daar in Belize geraakt, en zo een marathon is de perfecte uitvlucht. Maar, nee, sorry, het lukt niet met het werk, de planning is volledig dicht getimmerd. Dat was tot een paar weken geleden. Er viel een project weg, er moest geschoven worden. En kijk, Stijn, er is een gaatje in de planning, ga maar naar Belize. Bij deze dus, ga ik in december één van de zotste dingen in mijn leven doen, twee kinderen opvoeden buiten beschouwing gelaten.

Ik heb nu 6 weken om mij voor te bereiden. Dan is het 2 dagen reizen (Amsterdam - Atlanta - Belize City - Placencia) en 4 dagen acclimatiseren. Ik heb geen idee wat ik moet verwachten, ik heb zelfs geen idee of ik het ga kunnen uitlopen. Al wat ik nu weet is dat 35 km lopen zeer doet en dat ik er 7 km meer ga moeten lopen. Om mezelf toch een beetje het gevoel te geven dat ik weet waar ik mee bezig ben, heb ik dit weekend een schema opgesteld. Door de week rustig lopen en interval training, in het weekend duurlopen. De laatste twee weken langzaam wat afbouwen. Het resultaat zal afwachten worden.