Tijd voor een upgrade

Ik had gedacht dat ik mijn 2009 iMac al lang zou vervangen hebben, maar ik heb vandaag een nieuwe MacBook Pro besteld.

De iMac staat eigenlijk al jaren (nagenoeg) ongebruikt op mijn bureau wegens niet echt bruikbaar meer. Het ding draait als server, en dan voornamelijk om permanent backups te lopen. Veel meer kan ik er niet mee doen. Elke keer ik probeer om er mee te werken duurt het al ettelijke seconden eer hij uit slaapstand is. Een nieuw tab openen doet Safari even hangen, en een video afspelen doet het hele ding hangen.

Volgens mij zit er wat sleet op een aantal onderdelen waardoor het ding gewoon niet meer mee kan. Ik heb al vaak gedacht van een clean install te doen, maar ik ben er van overtuigd dat de problemen hardware-matig zijn en heb ik er dus geen moeite in gestoken. (En ik heb ook gewoon geen zin om alles opnieuw in te stellen.)

Nu gebeurt al mijn werk op de MacBook, al dan niet met een extern scherm. Wat ik momenteel mis is de mogelijkheid om thuis mijn MacBook aan een groot scherm te hangen. Mijn eerste gedacht was om de iMac weg te doen en een Mac Mini in de plaats te zetten. Op die manier heb ik een scherm die ik dan kan inpluggen in het toestel waar ik op dat moment mee wil werken (MacBook of Mac Mini).

Het probleem is dat de Mac Mini al in jaren niet meer geupdatet is. Niet iets waar ik vandaag geld aan wil geven.

Met de recente updates van de MacBook Pro lijn heb ik de verschillende details nog eens bekeken en heb ik dan toch beslist om vandaag een nieuwe MacBook Pro te bestellen. Mijn huidige MacBook is op zich nog een goede laptop, maar ik voel al langer dat het hier en daar wat moeizamer begint te gaan.

Ik heb de boot lang afgehouden, ik was initieel enorm teleurgesteld met de aankondiging van de Touchbar, geef mijn toch maar een fysieke ESC-toets (en mijn custom keyboard shortcuts op de FN toetsen). En als ik dan de specs bekeek van de MacBooks zonder Touchbar zou ik nauwelijks performanter uitkomen dan wat ik vandaag al heb. Maar de nieuwe specs (en mijn stijgende frustraties met bepaalde taken) kon ik niet meer negeren.

De Touchbar neem ik er bij, ik heb mezelf ervan overtuigd dat het geen probleem zal zijn aangezien 80% van mijn werk aan een bureau gebeurt met een extern toetsenbord (en een fysieke ESC toets 🙌). In laptop modus ben ik vaak andere taken aan het doen waar de ESC toets minder voor nodig is. Ik zal er mee leren leven (luxe probleem 🤐).

Om terug te komen op mijn initieel probleem van de iMac en de Mac Mini: deze middag bedacht ik dat ik misschien beter mijn huidige MacBook kan opzetten als thuis computer die mijn backups kan draaien. Er zijn geruchten dat een Mac Mini update onderweg is, ondertussen kan die iMac de deur uit en kan ik testen of de setup met een extra scherm mij bevalt. Bonus is dat ik opnieuw 2 bruikbare computers in huis heb.

1 ding is zeker, de huidige laptop blijft in huis. Als ik de problemen met de keyboards van de vorige generatie laptops lees wil ik een backup machine in huis voor als het ding binnen moet voor reparaties. (Hoe erg is het trouwens dat je daar over moet nadenken, voor een zogenaamd professioneel toestel dat meer dan 2000 euro kost.)

En dan nu op zoek naar een goed scherm voor thuis, en de juiste dongles (iets compact en meeneembaar met minimum 2 USB poorten en een SD kaart slot, en een soort dock dat ik permanent aan de bureau kan laten). Alle tips welkom.