Audioboek

Humble Bundle, ik denk het meest bekend voor hun game bundles, verkoopt ook elke zoveel maanden een reeks e-books. Voor de geïntereseerden, er loopt nu een bundle met een hoop sci-fi boeken. Je mag betalen wat je wil, een deel gaat naar een goed doel, een deel naar de auteurs. Betaal je meer dan het gemiddelde, dan krijg je er nog een paar extra's bovenop. Ik heb daar eigenlijk nog geen écht slecht boek gekocht.

In een vorige bundle was één van de extra's een audioboek. Ik had al vaak overwogen om het eens te proberen, zo een boek beluisteren. Al die verhalen die ik zou kunnen beluisteren tijdens het lopen. Maar de gemiddelde prijs van zo een boek had me tot dan tegengehouden. Ongeacht hoe goed het boek is, alles staat of valt met de verteller. Nu kon ik zelf kiezen wat ik er aan wou geven.

Het boek was Homeland van Cory Doctorow. Een vervolg op Little Brother dat ik net had uitgelezen. Dus ja, ik was wel geïnteresseerd. Bonus was dat het werd voorgelezen door Wil Wheaton. Helaas, wat een tegenvaller.

Wellicht had ik te hoge verwachtingen van Wheaton, maar als verteller vond ik hem niet zo geslaagd. En dan zijn er bepaalde zaken die je niet, of moeilijk kan doen met een audioboek. Saaiere stukken skimmen bijvoorbeeld. Je kan wel doorspoelen, maar geen idee waar je dan uitkomt en wat je eventueel gemist hebt. Je kan ook de afspeelsnelheid verhogen, maar dat trekt ook op niet veel. Vermoedelijk iets dat je gewoon moet worden.

De ervaring van zo een audioboek beluisteren met mijn smartphone was ook eerder frustrerend. Het ding kon niet onthouden waar ik laatst gebleven was. Ik heb meer dan eens tijd verloren met het zoeken naar mijn laatst beluisterde minuut, en dan nog heb ik geregeld zaken meermaals beluisterd. Dit was met de standaard iTunes/Music app dat thans voorzien is om met audioboeken overweg te kunnen. Alternatieve afspeelapps vinden blijkt ook niet evident. Elke app komt met zijn eigen winkel. Ik heb er geen gevonden waarbij ik eigen files kan inladen.

Maar goed, stoppen na 1 slechte ervaring, dan hebt ge niet geprobeerd. Een tijd geleden kwam Humble Bundle met een speciale audioboek editie. En er zaten nog een paar goeie titels tussen ook, Fight Club bijvoorbeeld. ik heb me laten verleiden en heb de bundle aangeschaft. Tweede poging tot het lezen van audiobooks. Intussen heb ik mijn derde audioboek uitgelezen, en het was goed, echt goed.

Ik was begonnen met The Perfect Storm van Sebastian Junger. Ik had de film gezien, maar kon me de details niet zo goed herinneren. Man, wat een saaie boel. Ik ben compleet met de verkeerde verwachtingen aan dat boek begonnen. En dan werd het allemaal zo monotoon verteld. Ongetwijfeld geen slecht boek en goeie journalistieke kwaliteiten, maar droge feiten over de zee, stormen en visserboten konden me echt niet boeien. Toch, ik heb tot het einde uitgeluisterd.

Het boek dat ik gisteren heb uitgelezen daarentegen was goed, echt goed. Red Rising van Pierce Brown. Dit was een heel andere ervaring dan de vorige twee boeken. Dit is wat ik verwacht van een verteller. Emotie, inleving en een duidelijk onderscheid tussen de verschillende personages. Het verhaal zelf was ook bijzonder goed. De hele tijd dacht ik, deze film wil ik ook wel zien. Blijkt, het is een recent verhaal en er is al sprake van filmrechten en dergelijke. De grootste teleurstelling is dat ik ga moeten wachten op het vervolg.

Ondertussen dompel ik mezelf onder in de wereld van Fight Club.