Run Belize: training week 1

In december loop ik mijn eerste marathon.

Mijn eerste trainingsweek zit er op. Niet gemakkelijk, kinderen die 's nachts wakker worden, voltijds werken en dan nog energie vinden om enkele uren te trainen. Ik kan niet zeggen dat ik me echt aan mijn schema gehouden heb.

Maandag heb ik al een valse start genomen, die was ingepland als rustdag. Het was ook de bedoeling om in het weekend er voor een duurloop te houden. Omdat mijn duurloop niet gelukt was op zondag, was het bijna een week geleden dat ik gelopen had, daar hou ik niet van. Daarnaast had ik mezelf ook iets te bewijzen, dus heb ik beslist om tijdens de lunch een loopke te doen.

Misschien wel een iets te intens loopke. Dat, in combinatie met wat slaap tekort en de toon voor de rest van de week was gezet.

Op dinsdag heb ik mijn easy run gehouden. Een langzaam herstelloop om de benen wat los te houden. Ik was ook van plan om die avond te zwemmen, maar oververmoeid laatavond zwemmen zag ik niet zitten. Ik zou hoe dan ook zwemmen op donderdag, terwijl Gitte haar zwemles krijgt, dus ik voelde me er niet zo schuldig over.

Donderdag ochtend, ongeveer een uur voordat ik zou opstaan voor een ochtendrun, hadden we een zieke Gitte aan ons bed staan. Het soort ziek zijn dat verse lakens en badjes vereist. Vertrekken was dus geen optie. Met een zieke Gitte gaan zwemmen zat er ook niet in, en 's avonds was ik te moe om nog de deur uit gaan voor een loopke.

Ik voelde me ook niet al te best en had schrik dat als ik me te veel zou inspannen ik ziek zou worden. Ziek zijn zou heel wat erger zijn dan een training missen dus heb ik beslist om donderdag en vrijdag als extra rust te gebruiken.

Mijn zaterdag loop heb ik dan wel iets opgeschroefd met wat extra kilometers en een beetje tempo tussen door. Het ging eigenlijk beter dan verwacht.

Uiteindelijk heb ik de week toch nog kunnen afsluiten met mijn 28 kilometer duurloop. Gezien de omstandigheden was ik niet ontevreden over mijn tijd. Als ik mijn marathon doel wil halen zal er nog iets af moeten, maar het is zeker haalbaar. Mijn grootste struikelblok is bergop, al beloven ze een bijzonder platte marathon, dus misschien moet ik er niet te veel van wakker liggen.

Intussen is week twee begonnen. Met een gepland weekendje weg zal het ook nu niet gemakkelijk zijn om me aan mijn schema te houden.