Goede gewoontes

Er was een tijd dat ik goede, of althans betere, gewoontes had. Op tijd slapen, zogenaamde miracle mornings, elke dag lezen, en over het algemeen een rustige geest. Ik ben dat het voorbije jaar wat kwijt gespeeld, en de laatste tijd begint het erg te knagen.

Ik weet perfect wat ik deed en wat voor keuzes ik maakte, zaken die voor rust in mijn hoofd zorgden en mij energie gaven om alles aan te kunnen. In de meeste gevallen was het routine en automatisme. Dat ging over alle clichés die bijdragen aan een gezonder levensstijl. Betere voedingskeuzes, voldoende beweging en ,als het ware, geestelijke verrijking.

Het voorbije jaar koos ik maar al te vaak voor het gemakkelijke, zo vaak dat gemakkelijk niet meer plezant is. En ja, er was een moment waarop dat toegelaten was. Maar het gevolg is nu wel dat ik een aantal patronen heb opgebouwd waar ik niet tevreden mee ben en het is verdomd moeilijk om daar weer vanaf te raken.

Ik heb nu 5 punten bepaald waar ik (opnieuw) beter in wil worden, al kan ik gemakkelijk een pak meer verzinnen. Om mij daarbij te helpen heb ik Productive (habit tracker) geïnstalleerd (er is iets erg bevredigend aan het af tikken van items en daar visueel statistieken van te zien).

  • Write something: ofwel hier op de blog, ofwel in mijn Day One journal (hierover late meer). Minimum enkele zinnen.
  • Read something: Vroeger las ik elke dag; ± 2 boeken per maand, een hoop interessante artikels en nog tijd over voor een online cursus. Dit jaar heb ik nog geen enkel boek uitgelezen. Minimum 10 minuten.
  • Do something sporty: begint terug te komen, maar is nog wat werk aan. Minimum 1 uur fietsen of 40 minuten lopen of 1 uur wandelen of 15 minuten indoor. Of een combinatie.
  • Be mindful: Ik heb het hier niet expliciet over meditatie, maar wel minstens 10 minuten disconnect. Geen muziek, geen podcasts, geen tv, geen internet. De geest even laten rusten. De paar minuten voor ge in slaap valt tellen niet mee.
  • Sleep: Voor middernacht gaan slapen. Met, hopelijk, als gevolg dat ik terug vroeger kan opstaan. Dit gaat volgens mij het moelijkste worden.

Voorlopig hou ik de definities erg breed, kwestie van klein te beginnen. Ik verwacht ook niet meteen elke dag alles te kunnen af tikken. Mijn doel is deze routines er terug in te krijgen en dan eind juni evalueren en bijschroeven. Ik hoop ook op een sneeuwbaleffect, waarbij ik in tussentijd vanzelf weer andere routines opnieuw op pik.