De GVR

Het voorbije weekend heb ik Spielberg's verfilming van het alom gekende boek The BFG gezien (mocht je toch niet weten waar de afkorting voor staat: The Big Friendly Giant). Ik heb er best van genoten, vooral de voice-acting van de reuzen vond ik plezant. Het bracht ook wat herinneringen terug aan een andere verfilming uit mijn kindertijd.

Ik bedacht ook dat ik me niet kan herinneren of ik ooit een Roald Dahl boek gelezen heb. Ik ken de meeste verhalen, maar ik denk dat het allemaal dankzij film is. Ik was al wat ouder toen ik bewuster begon te lezen en dan moest het altijd iets spannend zijn zoals Stephen King of Dean Koontz. De enige graag gelezen auteur die ik uit mijn tienertijd kan herinneren is Anthony Horowitz.

Omdat ik dit weekend toch in de stad moest zijn ben ik meteen ook langs een boekenwinkel gepasseerd om mij daar een kopie van De GVR van Roald Dahl aan te schaffen. Dat moet jaren geleden zijn dat ik nog een fysiek boek kocht voor mezelf, normaal lees ik op de Kindle, laat staan dat het een vertaling is. Maar het leek me een goede opportuniteit om dit samen met Gitte te lezen en ze ook kennis te laten maken met iets anders dan de typische leren lezen boeken.

We zijn er deze avond in begonnen. De eerste bladzijden zijn er door, en ik heb de indruk dat ze al helemaal in het verhaal zit. Het boek is nog te moeilijk voor haar om helemaal zelf uit te lezen, om te vermijden dat het snel gaat vervelen lees ik een bladzijde of twee en leest ze dan zelf ook een stukje. Ik wil ze vooral tonen dat een goed boek niet saai hoeft te zijn.

Ik ben benieuwd wat ze er van zal vinden. Het beste is dat ze het verhaal kan ervaren zonder voorkennis. En als het boek uit is kunnen we samen de film kijken.