StravistiX en trends in mijn training

Ik zag onlangs een tooltje, StravistiX, passeren op Twitter dat al uw data in Strava analyseert en algemene trends probeert te berekenen en weer te geven. Ik heb er net even oppervlakkig mee gespeeld, wat voor mij genoeg was om met een glimlach en een positief gevoel te blijven zitten. Het leek me dus een goed moment om een sport status update te doen.

Na mijn terugval en ziekte in 2016, was 2017 vooral een jaar om enerzijds terug actief te worden en anderzijds mijn mentale kracht terug te vinden. Bij de start van 2018 heb ik me voorgenomen om terug consistent te lopen. Mijn einddoel is om dit jaar terug 30+ km trails te lopen, maar dat was een beetje groot als doel om mee te starten.

Overzicht van activiteit van de laatste 4 weken Overzicht van activiteit van de laatste 4 weken. (Screenshot van Movescount)

Consistentie. 3 keer in de week met een weektotaal van min 20km. Lopen heeft voorrang. Op twee griep weken na is dat goed gelukt. In het begin wat pijnlijker dan nu, maar sinds vorige maand loop ik terug 15km en wil ik in juni opnieuw een halve marathon lopen. Daarnaast ben ik regelmatiger aan het wandelen, is dankzij het mooie weer fietsen terug in het plaatje gekomen en doe ik af en toe, opnieuw, krachttraining en korte yoga sessies.

Sinds Kerst heb ik ook een Apple Watch, en ik merk toch dat die activiteitsmeter de nodige push geeft om nog rap wat extra calorieën te verbanden.

Bijna een 'perfect month', dus ben ik, ondanks het slechte weer van gisteren, nog een uurtje gaan wandelen. Bijna een 'perfect month', dus ben ik, ondanks het slechte weer van gisteren, nog een uurtje gaan wandelen.

Grafiekjes

Tot nu toe was mijn vooruitgang voornamelijk op gevoel. Het gaat goed, of het gaat niet goed. Met StravistiX heb ik min of meer een bevestiging van mijn buikgevoel, althans op het kwantitatieve, wat betreft het kwalitatieve blijf ik naar mijn lichaam luisteren.

Aantal cumulatieve kilometers gelopen over een periode van enkele jaren

Neem nu bovenstaande grafiek. De cumulatieve kilometers over 12 maanden, verdeeld over de verschillende jaren dat ik loop. Je ziet meteen wanneer ik ziek ben gevallen, daar die flat-line midden 2016. Maar je ziet ook dat 2018, in trend, nagenoeg gelijk loopt met 2014. Het jaar waarin ik met trail running ben begonnen en ik mijn volumes heb opgebouwd. En dat klopt ook met hoe ik mij voel. Mentaal sta ik op dat punt, klaar om opnieuw door te stoten.

Aantal cumulatieve uren gelopen over een periode van enkele jaren

Als ik daar dan een gelijkaardige grafiek naast leg waarbij we niet de kilometers maar de tijd optellen, dan zie ik opnieuw een trend dat ik voel en zie in mijn huidige resultaten. Ik ben iets trager in vergelijking met 2014. Over dezelfde afstand heb ik 3 uur meer gelopen. Op zich is dat niet iets waar ik wakker van lig, ik ben nu al sneller dan enkele maanden geleden. Als ik consistent blijf verder lopen komt die snelheid ook wel terug. En trouwens, ik loop liever verder en trager, dan sneller en korter.

Cumulatieve tijd over wandelen, lopen en fietsen

Om nog wat meer perspectief te brengen vond ik deze ook wel interessant. De cumulatieve tijd dat ik actief ben bezig geweest, hetzij lopen, fietsen of wandelen. Blijkbaar loop ik, voor dezelfde periode, achter op 2017. Volgens het activiteiten overzicht had ik toen al meer op de fiets gezeten, en fietsen doe je nu eenmaal langer aan een stuk dan lopen. Máár, ik fietste toen ook meer omdat lopen nog niet goed ging. Zoals ik eerder al schreef heeft lopen dit jaar voorrang, en als de kwaliteit van wat ik doe hoger ligt heb ik er ook geen problemen mee dat er minder uren in dat bewegen gestoken worden.

Aantal activiteiten opgeteld

Om af te sluiten nog een kleine gimmick, het aantal activiteiten opgeteld. Dit zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van wat ik doe en waar de focus ligt. Een wandeling van 20 minuten is hier ook een activiteit, alle kleine beetjes helpen. Het meeste dat ik hieruit kan concluderen is dat er meer variatie in mijn activiteiten zit (en dat ik meer zaken ben beginnen meten). Mentaal is het wel fijn om te zien dat ik dit jaar actiever ben (lijk?) dan de andere jaren.