Daily 5K ✅

En, is het gelukt om elke dag 5k te lopen? Ja. En hoe was de voorbije week? Hectisch.

Strava week overzicht

Zo elke dag opstaan om aan het begin van de dag een half uurtje te lopen ging eigenlijk opmerkelijk goed. Het feit dat ik het publiekelijk aangekondigd heb zal hier wel een rol in gespeeld hebben. De collega’s vroegen elke dag of het deze ochtend gelukt was, de schaamte zou nogal groot geweest zijn als ik neen had moeten antwoorden.

2 ochtenden vroegen iets meer karakter omdat ik om half 8 al ergens moest zijn. Dat was dus opstaan rond 5 uur, ten laatste half 6. Maar het is gelukt, en het deed deugd. In het weekend vertrok ik iets later dan in de week, maar nog steeds onnodig vroeg. Blijkt dat eens je een ritme hebt, het makkelijker is om dit door te trekken op momenten dat het niet echt nodig is.

Ik was niet de enige die zo vroeg aan de dag begon. Nagenoeg elke ochtend kwam ik hier 2 straten verder een man tegen, op een bankje voor zijn woning, met een tas koffie. Het werd bijna een ritueel om elkaar ’s ochtends te groeten.

Overzicht van de inspanning doorheen de week

De periode was te kort om te bepalen of het een positief effect had op mijn lopen. De ene dag ging het lopen al wat beter dan de andere, maar ik heb het effect wel gevoeld doorheen de dag. Ik vermoed dat het een combinatie zal zijn van vroeg aan de dag beginnen, en met iets actiefs beginnen. Ik had over het algemeen meer energie en een helderder geest, het waren een aantal productieve dagen.

Het was opvallend hoe ik ’s avonds steeds het gevoel had dat ik die dag nog wat beweging nodig had. De inspanning van de ochtend was ’s avonds al weer vergeten. Langs de andere kant, als ik besefte dat ik al een rondje gelopen had, voelde ik me vrij, en zonder schuld, om andere dingen te doen. Enkel zaterdag had ik niet veel om handen en ben ik in de loop van de middag, uit verveling, nog een rondje gaan fietsen (wat ik de volgende ochtend weel gevoeld heb).

Halfweg de week nieuwe schoenen gekocht, de oude waren aan vervanging toe.

Ik heb er alleszins van genoten elke ochtend, hopelijk is dat goed gevoel genoeg om meer moeite te doen doorheen de rest van het jaar. Ik ga zeker nog eens een uitdaging inplannen. Wie weet, als ik tegen het einde van het jaar weer in de buurt kom van mijn niveau van 3 jaar geleden, maak ik er zelfs een daily 10k van.